Kötü Hava ve Gebelik. Gebelikte Sağlığınızı Kötü Hava Etkiler mi?

  • 27 Temmuz 2023
  • 865 kez görüntülendi.
Kötü Hava ve Gebelik. Gebelikte Sağlığınızı Kötü Hava Etkiler mi?

Gebelikte sağlığınızı kötü hava etkiler mi? Bütün dış etkenler gibi hava koşulları gebelikte anneleri sıklıkla etkileyen bir durumdur.

Gebelik fizyolojik bir süreçtir. Annenin vücudu her şeyden kolay etkilenir. Bunun nedeni vücutta salınmaya başlayan hormonlardır. Hamileliğin oluşması ile birlikte beta Hcg hormonu kanda yükselmeye başlar. Beta Hcg hormonunun yükselmesi vücutta bazı sistemlerde hassasiyet oluşturur.

Bu hassasiyet genellikle mide bağırsak ve solunum yolunu ilgilendirir. Mide bulantıları, mide yanmaları, kokulara hassasiyet gelişir. Her annede görülmese de sıklıkla görüşen belirtilerdir. Anneyi daha hassas hale getirir. Bu aslında bebeği korumaya yönelik bir süreçtir.

Gebelikte Bebeğin Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Hamileliğin oluşmaya başlaması ile beraber anne adayı kendine oldukça dikkat etmelidir. İlk 3 ay bebeğin organlarının oluşum evresi olduğu İçin anne adayı oldukça dikkatli davranmalıdır. İlaç kullanmamalı, radyasyondan uzak durmalıdır. Annenin beslenmesi yeterli, düzenli ve dengeli olmalıdır. Soğuk havalardan kapalı ortamlarda bulunmamalı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamaya özen göstermelidir. İlaç kullanamayacağı İçin koruyucu tedbirler ile sağlığını sürdürmelidir. Annenin ruh sağlığı direk bebeği etkilediği için annenin ruh sağlığı korunmalı ve stresten uzak durması sağlanmalıdır.

Hava Kirliliği Bebeği Nasıl Etkiler

Özellikle büyük şehirlerde egzoz dumanı içinde barındırdığı ağır metaller yüzünden çok tehlikelidir. Solunum yoluyla vücuda giren ağır metaller bebeğe geçer ve bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Hava kirliliği, sigara dumanı solunum yolu ile vücuda girerek intra uterin gelişme geriliğine, intrauterin ölümlere neden olur.

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Neler Yapılmalıdır

Öncelikle kendinizi yanında iyi hissedeceğiniz bir kadın Doğum uzmanı bulmanız gerekecektir. Gebelikte yapılan tahliller ve izlemler düzenli olarak yapılmalıdır. Gebelikte beslenme çok önemlidir. İlk 3 ay bulantı ve kusmalar nedeniyle besin alımı olmaz. Az ve sık yenilmeli. Bulantıyı bastırmak İçin sabah kalkınca tuzlu leblebi, tuzlu kraker, limon tüketilebilir. Sıvı kaybını azaltmak İçin yudum yudum su içilmelidir. Protein ve vitamin alımı yeterli ve düzenli beslenme ile sağlanmalıdır. Her gün mutlaka yumurta, süt ve sebze tüketilmeye özen gösterilmelidir. Kuru baklagil ve kuruyemiş tüketimi mutlaka sağlanmalıdır. Gebelikte aşının önemi

Gebelikte yapılan aşılar bebeği korumak İçin yapılır. Son zamanlarda hemen hemen tüm doğumlar hastanede yapıldığı İçin Doğumda bebeğin enfeksiyon kapma olasılığı düşüktür. Gebelikte difteri tetanos aşısı dışında aşı yapılmaz. Son zamanlarda yoğun göçlerden dolayı flora bozulmuş ve hamile kadınlarda difteri vakalarının görüldüğü bildirilmiştir. Bu yüzden hamileliğin 20. Haftasında mutlaka aşılama yapılmalıdır.

Gebelikte Bitkisel Yöntemler Kullanılabilir mi?

Gebelikte oluşan bazı rahatsızlıklar İçin bitkisel yöntemlere başvurmak bebeğe zarar verebilir. Gebelikte etkisi kanıtlanmamış tek bitkisel yöntem mide bulantısı İçin günde bir bardak tüketilen zencefil çayıdır. Onun dışında diğer bitkisel yöntemleri kullanmamaya özen gösterin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ